fbpx

5 Kriteria Unggul Pekerja Idaman Majikan

1. Kecerdasan
– Majikan kena selalu banyak tanya soalan dan dengar jawapan pekerja. Ini akan dorong pekerja lebih cerdas dan aktif untuk cepat belajar mengenai skop tugasan kerja mereka.
.
.
2. Integriti
– Kita kena latih diri bersikap jujur, amanah dan positif dengan diri sendiri, majikan dan rakan-rakan kerja. Kita kena bersedia akui kekuatan dan kesalahan ketika buat sesuatu tugas. 
.
.
3. Kecekapan
– Pekerja yang cekap dapat laksanakan tugasan, cari maklumat, bijak kendali masalah, tetapkan kerja yang utama dan bijak mengurus masa.
.
.
4. Keberanian
– Pekerja kena sedia dan berani ambil risiko atau cabaran dalam terima tugasan besar. Majikan akan kagum jika pekerja tidak takut untuk luahkan perasaan dan kongsi pendapat mereka.
.
.
5. Kekuatan Dalaman
– Pekerja yang tenang dan bersahaja akan beri petunjuk bahawa kita akan tetap tetap tenang dan mampu bersabar ketika organisasi berdepan krisis yang tidak dapat dielakkan.
.
.
Tips Pakar HR
-Pekerja yang unik ialah pekerja yang mempunyai ciri-ciri seperti ini dan secara tidak langsung semua tugas dan organisasi menunjukkan pancapaian yang cemerlang.
.
Like & Share ya!
.
#PakarHR
#HRKonsultan
#HROutsource
Sumber Gambar : Google

RELATED POST