fbpx

BINA PERANCANGAN STRATEGIK UNTUK
HADAPI CABARAN 2024.

Khas buat founder & pemilik bisnes,
jika anda belum ada strategi hadapi 2024 yang mencabar….
luangkan masa bersama kami untuk kami tunjukkan.

STRATEGI DAN BLUEPRINT BINA
STRATEGIC PLANNING UNTUK SURVIVE DAN SUSTAIN DALAM EKONOMI YANG MENCABAR.

2 Oktober 2023 (Isnin) | 10.00 Pagi – 1.00 Petang | Platform Zoom

TERIMA ATAU TAK, INI ADALAH REALITI
CABARAN BISNES YANG PERLU KITA HADAPI

KEADAAN EKONOMI YANG TIDAK MESRA BISNES OWNER

Seperti anda sedia maklum keadaan ekonomi yang sedang meruncing, harga bahan mentah yang semakin meningkat bakal mengurangkan julat profit anda sebagai bisnes owner. Dan belum ada tanda-tanda yang ia bakal turun dan reda dalam masa terdekat !

CABARAN MENGURUS ANAK MUDA DALAM SYARIKAT

Ada yang perlu menghadapi isu staff berhenti ramai-ramai dan tiada bajet untuk tambah dan train staff yang baru. Seperti perlu bermula dari awal semula dengan staff yang baru. Ditambah pula demand dari staff namun performance yang suam-suam kuku.

PERSAINGAN TINGGI DAN PERANG HARGA YANG MENGGILA

Hari ni anda promosi dengan strategi baru, esok strategi anda sudah ditiru oleh pesaing lain. Malah menurut kajian zaman sekarang dah tak ada bisnes yang tiada persaingan. Sentiasa ada pencabarnya dalam market. Antaranya adalah tawaran harga tidak masuk akal oleh platform besar seperti TIktok, Shope dan Lazada.

Sebab itu, PakarHR Develop Formula, Strategi Baru Untuk Bisnes Owner Sustain dan Survive dalam keadaan Market Yang Mencengkam. Dan Akhirnya Boleh Grow Semula dari Semua Aspek Seperti Marketing, Sales, Pengurusan Team dan Branding. Blueprint Bina Perancangan Strategik Yang Ramai Tak Buat Pada Bisnes Mereka.

APA KATA PESERTA
STRATEGIC PLANNING 2023

HATI-HATI BISNES OWNER, HASIL DARI
KAJIAN YANG KAMI BUAT PADA BISNES OWNER. INI 5 KESILAPAN BISNES OWNER BUAT SEMASA 2023

#1 TAK BUAT PERANCANGAN HALA TUJU HADAPI TAHUN BARU

Sepertimana pemandu Grab, beliau akan bawa penumpang ke destinasi yang telah ditetapkan oleh penumpang dan akan bawa mereka terus ke sana.

Namun jika pemandu Grab tidak mempunyai hala tuju, beliau akan memandu tanpa ketahuan hala atau lebih teruk tidak bergerak langsung.

Begitu juga situasinya dengan team kita, jika mereka tidak tahu akan hala tuju syarikat maka semua keputusan hanya akan dibuat sesuka hati tanpa ada hala tuju.

#2 TAK BUAT ANALISIS PRESTASI TAHUN SEBELUMNYA

Terkadang yang menjadi persoalan dalam fikiran bisnes owner adalah adakah bisnes sendiri sedang dalam fasa grow, bisnes sedang jatuh atau sebenarnya stagnant.

Kebiasaannya bisnes owner akan kira berdasarkan sales, namun sebenarnya ada banyak lagi faktor perlu diambil kira untuk menentukan prestasi bisnes dari tahun ke tahun.

Dengan mengetahui metrik yang perlu dianalisis barulah kita dapat buat keputusan dan perancangan yang tepat.

#3 TAK BUAT PERANCANGAN BERDASARKAN JANGKAAN MARKET TREND

Keadaan market sangat memberi kesan kepada bisnes, sepertimana harga bahan mentah yang sedang meningkat dan belum ada tanda-tanda akan reda, bisnes terpaksa menaikkan harga makanan yang akhirnya mengakibatkan jumlah pelanggan menurun.

Bisnes owner yang gagal ‘anticipate’ perkara ini akan buat keputusan yang tidak berlandaskan data dan akhirnya menjejaskan bisnes pada masa akan datang.

#4 TAK BUAT PERANCANGAN KIRA-KIRA UNTUK HADAPI TAHUN BARU

Perancangan kira-kira sangat penting untuk memastikan perancangan dan operasi yang dibuat dapat berjalan lancar. Kesilapan paling besar adalah bila bisnes owner gagal membuat perancangan kira-kira untuk bisnes mereka sendiri.

Sekurang-kurangnya dengan ada perancangan kira-kira bisnes owner dapat membuat perancangan dan keputusan bisnes dengan berpijak pada bumi yang nyata.

#5 TAK BINA DAN UPDATE STRUKTUR ORGANISASI YANG TERKINI​

Mengikut kajian, antara punca berlaku salah faham dalam syarikat atau dalam kalangan team adalah atas sebab komunikasi yang tak berkesan.

Ia bermula apabila team gagal memahami chain of command dalam syarikat. Boleh jadi kerana tak pernah diterangkan atau asbab staff yang keluar masuk.

Jadi penting untuk membina struktur organisasi bagi memudahkan operasi dan chain of command.

JANGAN ULANGI KESILAPAN SAMA,
MEMPERKENALKAN…

2 Oktober 2023 (Ahad) | 10.00 Pagi – 1.00 Petang | Platform Zoom

Join Webinar Pengenalan Strategic Planning 2024
untuk kami bantu anda bina perancangan strategik
untuk sustain dan survive.