fbpx

3 Rahsia Pep Guardiola bawa team ke champion level

Pep Guardiola

Pep Guardiola , coach bola sepak yang terkenal di dunia bola sepak . Beliau mulakan career sebagai pemain bola sepak bagi kumpulan Sepanyol .

Kemudian , beliau sambung career sebagai coach bagi team Barcelona , Bayern Munich dan Manchester City . Penglibatan beliau sebagai coach kepada beberapa team jelas menunjukkan kredibiliti beliau sebagai coach yang power .

Dulu Pep Guardiola pernah jadi player bola sepak, tapi kini beliau berjaya jadi coach untuk team bola sepak . Bukan tu je, leadership beliau ni memang dah diiktiraf ramai sebab banyak kali menang dalam perlawanan.

Ini kami kongsikan 3 strategi rahsia Pep Guardiola uruskan team yang ramai tak tahu .

  • Team adalah priority

Setiap player diberi layanan dan penglibatan dalam semua aspek secara sama rata dengan guna ‘tight-loose approach’ . Bertujuan untuk bagi team kebebasan untuk buat keputusan berdasarkan matlamat yang ditetapkan . Team juga diberi peluang untuk spend time dengan family secukupnya bila ada game besar yang akan datang . Barulah team kurang tekanan dan makin bersemangat untuk buat yang terbaik .

  • Leader yang kreatif dan inovatif

Guardiola juga cipta banyak teknik dan strategi baru , hasil daripada pemerhatian beliau sendiri . Beliau cipta training method baru sebab nak allign kan team dengan prinsip beliau . Barulah team dapat main ikut kesesuaian dan teknik yang betul semasa perlawanan .

Guardiola guna autocratic approach , iaitu tegas dengan team tanpa pilih kasih supaya tak ada berat sebelah dalam team . Dari segi diet team sangat ketat , tapi pada masa yang sama team masih diberi tempoh rehat yang betul – betul mencukupi . Profesionalisme beliau dalam uruskan team ni telah membuatkan team beliau jadi satu team yang hebat .

…… dan banyak lagi strategi rahsia Pep Guardiola dalam uruskan team .

Nak develop skill leadership macam Pep Guardiola?

Sertai kami dalam Program Founder Blueprint! Tempat adalah terhad!

RELATED POST