fbpx

Gaji Minimum RM1,500: Macam mana majikan nak handle?

Gaji Minimum RM1,500: Macam mana majikan nak handle?
.
,Kerajaan umumkan yang gaji minimum akan dinaikkan jadi RM1,500. Persoalannya, dah ready ke majikan nak hadapi perkara ni?
.
Ermm.. Kami nak sharekan 3 perkara Bisnes Owner boleh buat untuk hadapi isu
.

 1. Anda perlu kenal pasti terlebih dahulu adakah syarikat anda perlu patuh pelaksanaan gaji minimum rm1,500 ke tak. Hal ini kerana Menteri Sumber Manusia maklumkan pelaksanaan gaji minimum ni hanya terpakai bagi syarikat yang ada 5 orang staf dan ke atas sahaja.
  .
 2. Anda juga boleh kira semula kos yang syarikat perlu keluarkan untuk kos bulanan pekerja. Sebabnya, akan berlaku kenaikan sebanyak 25% daripada jumlah kos asal.
  .
 3. Ataupun, anda boleh rancang semula bilangan staf yang diperlukan. Anda kena tahu dulu berapa bilangan staf yang diperlukan dalm syarikat waktu sekarang dan pastikan anda maksimumkan tenaga kerja yang ada dengan sebaik mungkin supaya tak berlaku kos peningkatan yang banyak.
  .
  Semestinya ada impak yang besar untuk majikan bila kenaikan gaji minimum Rm1,500 dilaksanakan. Jadi, Majikan WAJIB upgrade ilmu dalam menguruskan staf ni supaya tak tersilap buat tindakan.
  .
  Nak tahu apa lagi strategi pengurusan staf Yang Bisnes Owner WAJIB tahu?
  .
  Facebook: Pakar HR
  Instagram: pakar_hr
  Tiktok: pakarhr
  Telegram: PakarHR Channel
  Twitter: PakarHR_
  .

#bisnes #gajiminimum #PakarHR #staf #TeamHebatSalesLebat #usahawanjohor2020

RELATED POST