fbpx

3 Tips Handle Staf Datang Lambat

Berikut kami akan kongsikan kepada anda 3 Tips Handle Staf Datang Lambat.

Dalam mana-mana syarikat pasti akan ada yang suka datang lambat sampai buatkan kerja orang lain delay hanya kerana menunggu dia. Jadi macam mana nak atasi masalah datang lambat dalam syarikat?

“Staf hari-hari macam siput, buat kerja pun semput! Pening nak handle staf selalu datang lambat?”

Jom amalkan 3 tips mudah ni supaya staf lebih berdisiplin:

1.  Wujudkan morning briefing

Nama pun Morning briefing, mestilah briefing ni pada waktu pagi. Bila wujudnya morning briefing ni, sudah tentu akan buatkan staf anda untuk bangun lebih awal, dan datang ke tempat kerja lebih awal.

2.  Wujudkan elaun kehadiran

Sebagai contoh, mana-mana staf yang selalu datang awal anda boleh berikan mereka elaun tambahan. Siapa je yang tak berminat bila ada reward tambahan kan.


3.  Wujudkan reward bagi yang datang awal

Reward ni tidak semestinya datang dalam bentuk wang. Bos juga tak perlu lah berikan reward setiap hari, mungkin secara bulanan pun dah cukup untuk motivasi mereka untuk datang awal.

RELATED POST