fbpx

Do & Don’ts Dalam Atasi Masalah Disiplin

Bila staf buat masalah, terus buat tindakan suka hati? Ini Do’s & Don’ts dalam atasi masalah disiplin yang Bos WAJIB tahu.

Setiap Bisnes Owner semestinya tak terlepas daripada hadap staf bermasalah. Tak kisahlah staf suka MC ke, staf pemalas ke dan macam-macam lagi.
Tapi, tak semestinya anda sebagai Bos boleh bertindak sesuka hati tanpa proses yang betul.


So, ini dia Do’s & Don’ts nak urus disiplin staf yang anda sebagai bos bisnes owner perlu tahu Do’s:

  • Kawal Emosi

Sentiasa kawal emosi dan amarah. Kerana keputusan yang anda buat jika berasaskan emosi selalunya akan membawa hasil yang negatif.

  • Kenal Pasti Kesalahan (Major&Minor)

Bila ada staf yang buat kesalahan, Bisnes Owner yang bijak tidak akan terus menghukum, melainkan mereka menilai dahulu kesalahan mereka. Dari situ baru terpulang kepada anda nak kenakan tindakan sewajarnya.

  • Belajar Step Yang Betul

Untuk menjalankan Bisnes, yang terpaling penting adalah Bisnes Owner perlu terapkan step yang betul baru syarikat bole

Yang atas ni Do’s, habistu apa pula yang Don’ts? Ini dia:

  • Buat Salah, Terus Buang

Kebanyakan Bisnes Owner, mereka akan paling pantang dengan kesilapan yang staf mereka lakukan. Akhirnya, mereka terus pecat mereka serta merta. Jangan buat macam tu Bos. Kejam sangat tu.

  • Buat Salah, Terus Bagi Warning Letter.

Sama seperti situasi di atas, kadang-kadang Bisnes Owner ni bila staf mereka silap sikit je terus bagi warning letter. Kena la ada perbincangan dahulu, baru kita boleh tahu pangkal permasalahan mereka.

  • Tak Ambil Tindakan.

Kalau yang ni, berbalik pula dari Dua point yang diatas. Ada juga Bisnes Owner yang lambat ambil tindakan kepada staf yang bermasalah. Hal ini mungkin disebabkan staf tersebut mempunyai pengaruh yang besar dalam syarikat. Jika tindakan diambil, dikhuatiri tiada staf lain boleh menggantikan mereka.

RELATED POST