fbpx

3 Rahsia Nak Create Leader

Berikut saya kongsikan kepada anda 3 Rahsia nak create leader yang anda boleh gunakan untuk bawa masuk ke dalam syarikat anda.

 1. Tempat/Platform
  Bila nak cari leader, ada platform atau tempat tertentu orang berkualiti ni berkumpul. Bukan dekat semua tempat mereka ada. Bila nak cari leader, anda tak boleh lah cari dekat tempat yang sama dengan and acari staf-staf biasa.
  Sebagai contoh, nak mancing ikan haruan jangan mancing dekat laut. Mancing lah dekat sungai. Baru boleh jumpa. Macam tu juga dengan leader. Tak semua tempat mereka ada.
 1. Tarik
  Nak Tarik leader masuk dalam company, kena guna iklan ataupun copywriting yang menarik. Nama jawatan tu sendiri pun kena lah menjelaskan maksud dia. Tempat dah betul tapi ayat pula tak betul, tak boleh jadi jugak.
  Ini tidak, nak cari leader berkualiti untuk handle management. Lepastu letak syarat dia ‘solat 5 waktu, selalu berpuasa sunat, tinggi melebihi 180cm’. Dengar pun macam nak tergelak kan? Tapi hakikatnya ada yang berbuat sedemikian.
 1. Tapisan
  Bila dah attract orang masuk dalam syarikat guna dua Teknik yang tadi tu, kita mesti tapis untuk orang masuk ni. Baru lah kita dapat jumpa orang yang betul-betul sesuai denga napa yang kita nak.

RELATED POST