fbpx

Gaji Lebih Rendah, Majikan Kekurangan Aliran Kewangan

gaji

Impak pandemik COVID-19 terhadap ekonomi Malaysia dan juga kekangan aliran kewangan dihadapi kebajikan majikan, menyebabkan graduan baharu akan terima gaji permulaan yang lebih rendah pada 2020, berbanding tahun lepas.

Kebanyakan majikan kini alami kekangan aliran wang tunai, selain terdapat lebih 32,000 syarikat telah ditutup tahun lepas akibat pandemik itu. Pada masa ini, sesetengah majikan masih lagi mengecilkan dan melaksanakan tugasan pelbagai skill dan pelbagai tugasan di tempat kerja, untuk terus beroperasi.

Ramai pekerja yang alami pemotongan gaji dan pengurangan faedah, manakala banyak majikan bergantung kepada subsidi diberikan kerajaan menerusi inisiatif PRIHATIN, PENJANA dan PEMERKASA, bagi elakkan terus membuang pekerja akibat COVID-19.

Majikan juga melihat kepada pengambilan pekerja dalam tempoh singkat, gaji mengikut jam dan meletakkan mereka kepada aktiviti lain, dalam usaha memastikan mereka kekal beroperasi.

Sumber: Bernama

Masa COVID inilah kewangan kita diuji. Mana duit syarikat lah, nak bayar gaji pekerja lah. Kalau salah urus ni boleh gulung tikar tau. Kena check elok-elok dengan staf Bos semua.

Untuk dapatkan info lebih lanjut pengurusan HR, jom sertai program Business Owner Masterclass (BOM) yang mana kami adakan secara PERCUMA untuk 300 orang terawal sahaja!

Dan anda berpeluang untuk memenangi hadiah eksklusif PakarHR!

Klik sahaja link di bawah untuk DAFTAR SEKARANG!
–>http://bit.ly/officalBOM

RELATED POST