fbpx

Tips Untuk Boss Menangani Politik Pejabat Kakitangan Melayu

Sesetengah pihak menganggap Politik Pejabat sesuatu yang tidak elok. Ia merupakan sesuatu yang boleh menghuru-harakan syarikat.

Apakah maksud Politik Pejabat?

Secara mudahnya, Politik Pejabat ialah tentang situasi-situasi perbezaan yang wujud di antara para pekerja syarikat termasuklah perbezaan dari segi pendapat, kewujudan konflik akibat percanggahan kepentingan, perbezaan cara-cara berkomunikasi serta perhubungan sesama pekerja.

Jadi apa yang BOSS perlu lakukan? Tips untuk tangani politik pejabat ini adalah seperti berikut:

1. Jangan terlalu baik dgn staf.

Jika anda terlalu rapat dengan staf, ianya akan menjadikan anda popular sebagai bos yang baik hati tetapi staf melayu akan hilang hormat kepada anda. Mereka kurang mendengar arahan anda, naik tocang dan kerja acuh tak acuh sahaja.

Adalah lebih baik adakan sedikit jurang antara ketua dan staf kerana orang melayu akan rajin bekerja jika mereka di dalam positif stres.

2. Jangan beri kuasa kepada mereka yang tidak berhak.

Tidak perlu memberi kuasa kepada staf yang tidak berkualiti walaupun mempunyai kelayakan sijil tinggi. Ini akan mengakibatkan pekerjaan tersebut gagal dengan boss akan kerugian besar kerana pekerjaan tersebut tidak dilaksanakan dengan betul.

3. Jangan tegur staf anda depan staf lain.

Adalah sangat salah menegur seorang staf dihadapan staf lain. Jika anda perlu menegur dan memberi nasihat, panggil ‘one to one’ dengan anda.

4. Jangan berpihak dan memihak kepada kakitangan tertentu.

Sebagai boss, anda adalah orang tengah dan neutral. Jika ada staf yang mula berpuak pastikan anda dipihak yang neutral. Kaji situasi dan pecahkan puak-puak bertelagah dalam pejabat kerana ianya akan menjatuhkan moral pekerja, kakitangan lain dan melunturkan semangat mereka.

5. Tetapkan kewibawaan anda dan berdisiplin.

Pastikan kakitangan anda mengetahui siapa boss dan boss adalah orang yang mempunyai disiplin yang tegas. Selalu berada diatas dalam semua perkara.

6. Puji! Beri kredit bila perlu.

Pastikan ada skema ganjaran dalam pejabat kepada mereka yang bekerja dengan gigih dan beri pengiktirafan bila perlu.

7. Berhati-hati dengan siapa yang anda percayai.

Pastikan anda tidak termakan dengan kata-kata manis staf. Sentiasa berwaspada kerana kadangkala orang yang anda percayalah yang akan menikam anda.

8. Jangan merombak pejabat dan menukar kakitangan 3 bulan yang pertama.

Apabila anda bertukar ke pejabat baru, jangan terlalu bersemangat untuk membaik pulih pejabat dan menukar staf. Kaji dulu sistem yang sedia ada, kenali siapa ‘kingmaker’ dan siapa ‘paper pusher’. Buat pertukaran apabila anda sudah yakin dan faham perjalanan serta sistem pejabat.

RELATED POST