fbpx

Staf ‘Mengular’, BOSS sedar ke?

“Kadang-kadang saya perhati ada kakitangan ‘hilang’ waktu kerja. Saya bukan (jenis) kerja one man show (seorang) diri. Saya akan perkenalkan cara kerja mengikut sistem piramid”, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri.
.

Katanya, cara kerja beliau juga lebih menitikberatkan konsep masa dan tidak suka anak buahnya (penjawat awam) bawah jabatan dan agensi kementerian mengabaikan waktu ketika menjalankan amanah.
.

Menurut beliau, ketua jabatan itu juga perlu menyediakan laporan setiap minggu kepadanya berhubung tugas kakitangan bawahan supaya semua bekerja secara profesional. Ini salah satu cara untuk pastikan kerja-kerja tidak bertangguh.
.

“Bos atau ketua unit perlu periksa kakitangan masing-masing. Jam 9 pagi mereka di mana, jam 3 petang mereka di mana. Takkan jam 4 petang masih makan lagi. Ini budaya tak elok,” katanya.
.

Kadang-kadang dapat dilihat kakitangan banyak membazir waktu seperti contoh buat kerja yang tak penting, hilang ketika waktu bertugas dan anak buah tidak dapat dikesan oleh ketua dan sebagainya.
.

Sebagai BOSS mahupun ketua boleh melakukan sesuatu untuk pastikan pekerja sentiasa melakukan kerja dengan betul. Sebagai contoh letakkan dateline untuk sesuatu task supaya pekerja akan siapkan sebelum.
.

Kawalan ketat juga perlu dilakukan supaya pekerja tidak mengular ketika waktu bekerja.
.

#PakarHR
#HRKonsultan
#HRJantungBisnes

Sumber Artikel : Malaysiagazette

RELATED POST