fbpx

Kekalkan Caruman Syer Perkerja 11% .

KWSP ingin membuat penjelasan yang berikut berkenaan penurunan kadar caruman berkanun syer pekerja yang diumumkan pada 27 Februari:
.

1. Kadar caruman berkanun syer pekerja baharu ini akan berkuatkuasa mulai upah pekerja bulan April 2020 (caruman Mei 2020) sehingga upah pekerja bulan Disember 2020 (caruman Januari 2021), tertakluk kepada Jadual Ketiga Akta KWSP 1991.
.

2. Kadar caruman berkanun syer pekerja baharu ini adalah terpakai untuk pekerja berumur bawah 60 tahun yang wajib mencarum. Manakala kadar caruman berkanun untuk pekerja berumur 60 tahun dan ke atas adalah kekal.
.

3. Ahli boleh membuat pilihan untuk mengekalkan caruman syer pekerja pada kadar 11 peratus dengan melengkapkan Borang KWSP 17A (Khas 2020). Borang ini hendaklah dikemukakan kepada KWSP melalui majikan masing-masing dan berkuatkuasa mulai bulan berikutnya. Borang ini boleh dimuat turun daripada laman sesawang kwsp.gov.my pada tarikh yang akan dimaklumkan kelak.
.

Muat turun Borang KWSP 17A (Khas 2020) di sini http://bit.ly/3ayPf0s dan ikuti langkah mudah seperti yang tertera di dalam gambar.

Sumber : KWSP

#PakarHR
#HRKonsultan
#HRJantungBisnes

RELATED POST