fbpx

Cara Berkomunikasi Di Tempat Kerja Lebih Efektif

1. Buat Hal yang Payah Menjadi Sederhana
– Kita kena sampaikan maklumat yang payah dengan cara paling sederhana dan jelas. Cakap apa yang dimaksud dengan sesedikit mungkin kata-kata tanpa kurangkan maknanya.
.
.
2. Atasi Konflik dengan Berkomunikasi
– Kita kena cara yang paling baik untuk perbaiki cara komunikasi di tempat kerja. Masa kita merespon terhadap konflik yang dialami pekerja, hadapi dengan fikiran terbuka tanpa menghakimi mereka.
.
.
3. Bercakap Secara Langsung
– Kita tahu teknologi sekarang dah berkembang, tapi jangan sampai lupa bahawa komunikasi paling efektif adalah bertemu secara langsung sehingga kita faham masalah dari kedua belah pihak.
.
.
4. Hormati Perbezaan Kebudayaan di Pejabat
– Kita kena buat lingkungan kerja yang saling menghargai nilai-nilai yang diperlukan oleh pekerja. Nilai seperti bercakap dengan sopan serta gaya tubuh yang tak mengusik budaya orang lain merupakan salah satu cara menjaga komunikasi yang baik.
.
.
5. Berikan Maklumbalas yang Baik
– Kita sebagai majikan kena beri maklumbalas yang positif dan konstruktif sebagai semangat supaya kerja mereka menjadi lebih baik lagi.
.
.
Tips Pakar HR
-Komunikasi dalam organisasi memainkan peranan yang penting dalam kelancaran mengurus kerja. Komunikasi yang efektif menjadikan organisasi berjaya mengurus syarikat.
.
Like & Share ye!!
.
#PakarHR
#HRKonsultan
#HROutsource
.
Sumber Gambar : Google.

 

RELATED POST